Papers
De voedselvoorziening in
Rotterdam voor de behoeftigen
Zelf ben ik Rotterdammer. Mijn voorvader was een hugenoot, vluchteling en kwam een 400 jaar geleden in Leiden aan, waar hij in leven werd gehouden door de bijstand (diaconie) van de Waalse kerk. In de loop van de tijd werd er verhuisd naar Rotterdam, waar ons geslacht al diverse generaties is. Vele La Rivières waren maatschappelijk betrokken: in de kerk, in onderwijs, in de cultuur. Mijn professionele landelijke werk in de cultuur en samenleving….
Het CNV en de christelijk sociale grondslag
Als voorzitter van de CNV-Kunstenbond heb ik het voorrecht gehad om 25 jaar in het bestuur van de Vakcentrale CNV te mogen functioneren (1989-2014). Hier heb ik als ervaringsdeskundige meegemaakt dat de heldere C langzaam een meer algemene C werd. Toch bleven andere identiteitskenmerken stabiel, waaronder het fundament van het christelijk-sociale denken. Het CNV verloor leden, maar won aan kracht daar de afzonderlijke bonden gingen fuseren. Na een dikke 100 jaar geschiedenis waar staat het CNV nu?
Hoe zijn de relaties christenen-moslims in Rotterdam
In deze paper beschrijf ik de relaties christenen-moslims in de stad Rotterdam in de periode van na 2000 vanuit mijn perspectief als geëngageerde Rotterdamse christen. Een periode die de opkomst van Leefbaar Rotterdam zag, toenemende etnische spanningen en bewuste politieke polarisatie, tevens een periode van toenemende verschillen tussen rijk en arm (vele migranten) en het sociale wegzakken van hele wijken, later benoemd als Vogelaarwijken. Zou Rotterdam gaan ontploffen, zoals de Parijse banlieus in 2005?